Netiketti

Seuraavat suositukset ja ohjeet eli käyttäytymissäännöt verkossa on tarkoitettu kaikille verkossa liikkujille, ja niitä voi soveltaa erityyppiseen sähköiseen viestintään.

OMA ASENNOITUMISESI

1. Ole rehellinen ja kohtelias. Varmista omalta osaltasi, että tietoverkko on hyvä paikka viestiä ja asioida ja viettää aikaa.
2. Harkitse, mitä kirjoitat. Huoleton kommentti saattaa aiheuttaa paljon harmia, ja yleisösi saattaa olla isompi kuin kuvitteletkaan.
3. Osoita kunnioitusta muiden ihmisten luonteenpiirteitä, elämäntapaa, kotimaata ja rotua kohtaan. Voit vapaasti esittää mielipiteitäsi, mutta sinun pitää myös hyväksyä se, että kaikki eivät ole kanssasi samaa mieltä.
4. Tunne vastuusi. Myös mielipide voi loukata.

VIESTISI SISÄLTÖ
5. Yritä tehdä viestistäsi lyhyt ja naseva, ja käytä kieliopillisesti oikeaa kirjoitusasua. Suuraakkosten käyttö mielletään HUUTAMISEKSI, joten se ei ole kohteliasta.
6. Anna viestillesi mielekäs otsikko, joka kuvastaa viestin sisältöä.
7. Kun vastaat viestiin, jätä alkuperäisestä viestistä jäljelle vain tarpeellinen osa.
8. Allekirjoita tarvittaessa viestisi.
9. Käytä varoen huumoria ja ironiaa. Kirjoitettu sana tulkitaan helposti väärin. Tämän vuoksi Internetiin on ilmaantunut pikakirjoitusmuotoja, ns. hymiöitä, tunteiden ilmaisemista varten.
10. Asenna virustentorjuntaohjelma koneellesi ja tarkista sähköpostin liitteet ennen niiden avaamista.

OTA HUOMIOON LAIT

11. Kunnioita oman maasi ja sen maan lakeja, johon olet yhteydessä. Tietojärjestelmiin murtautuminen ja virusten tahallinen levittäminen ovat Suomessa rikoksia.
12. Kunnioita tekijänoikeuksia, olipa kyseessä kuva , ääni tai tekstitiedosto tai tietokoneohjelma. Tarkista sivuston ylläpitäjältä tai materiaalin tuottajalta, onko materiaali, jota haluat käyttää tai välittää toisille, tekijänoikeudellisesti suojattua. Pyydä tekijänoikeuden haltijalta lupa, jos haluat käyttää suojattua materiaalia.
13. Älä levitä pornografista, väkivaltaista, rasistista tai uskontoa pilkkaavaa materiaalia.
14. Suojaa omat tiedostosi. Älä tunkeudu muiden tiedostoihin.
15. Ilmoita heti, jos itse joudut loukkaavan, solvaavan, julkisesti herjaavan tai pelottelevan käytöksen kohteeksi Internetissä. Palvelun tarjoaja pystyy monissa tapauksissa selvittämään lähettäjän. Ota tarvittaessa yhteyttä viranomaisiin: vihjepuhelin (09) 8388 6887 tai vihje.internet@krp.poliisi.fi
16. Muista, että lainsäädäntö koskee myös Internetiä. Älä riko viestinnän luottamuksellisuutta äläkä loukkaa kenenkään yksityisyyttä.
17. Pidä omat tunnuksesi ja salasanasi salaisina.